Visoka greda

Visoka greda

Visoka greda – odlična rešitev za vrtnarjenje na omejenem prostoru

Visoka greda je odlična rešitev za tiste, ki imajo omejen prostor za vrtnarjenje ali se ukvarjajo s pridelavo zelenjave na balkonu ali terasi. Gre za konstrukcijo, ki omogoča, da rastline rastejo na dvignjeni ravni, kar je lahko zelo koristno v primerih, ko je tla težko obdelovati ali imajo slabo kakovost.

Zgradba visoke grede

Visoka greda

Visoka greda je sestavljena iz osnove, ki jo lahko izdelamo iz lesa, kamna ali betona, in dvignjene rastne površine, ki se nahaja nad tlemi. Osnova mora biti dovolj močna, da prenese težo zemlje in rastlin, ki rastejo na njej.

Visoka greda je dvignjena postelja, ki je napolnjena z različnimi materiali, kot so kompost, slama, listje, žagovina in zemlja. Ti materiali se razgrajujejo in sproščajo hranila za rastline. Visoka greda ima več prednosti pred običajno gredo, kot so:

– Večja toplota tal, ki podaljša sezono sajenja in rasti.
– Boljša drenaža tal, ki preprečuje zastajanje vode in gnitje korenin.
– Manjša potreba po zalivanju, saj materiali zadržujejo vlago.
– Manjša potreba po pletju, saj visoka greda preprečuje rast plevela.
– Boljša ergonomija, saj ni potrebno sklanjati se do tal.

Za izdelavo visoke grede potrebujemo naslednje korake:

1. Izberemo primerno mesto za visoko gredo, ki je dobro osvetljeno in ima dostop do vode.
2. Zgradimo okvir za visoko gredo iz lesa, kamna ali kovine. Okvir naj bo vsaj 30 cm visok in ne več kot 120 cm širok, da lahko dosežemo do sredine grede.
3. Na dno okvira položimo karton ali časopis, ki bo preprečil rast plevela iz spodnjih plasti tal.
4. Na karton naložimo prvo plast materiala, ki je grob in zračen, kot so veje, lesni sekanci ali slama. Ta plast naj bo debela vsaj 15 cm.
5. Na prvo plast naložimo drugo plast materiala, ki je bolj droben in vlažen, kot so kompost, gnoj ali zeleni odpadki. Ta plast naj bo debela vsaj 10 cm.
6. Na drugo plast naložimo tretjo plast materiala, ki je še bolj droben in bogat s hranili, kot so pepel, apno ali kavna usedlina. Ta plast naj bo debela vsaj 5 cm.
7. Na tretjo plast naložimo četrto plast materiala, ki je vrtna zemlja ali kupljena mešanica za visoke grede. Ta plast naj bo debela vsaj 10 cm.
8. Na četrto plast naložimo peto plast materiala, ki je organski pokrovni sloj, kot so slama, listje ali seno. Ta plast naj bo debela vsaj 5 cm.

Visoka greda po je zdaj pripravljena za sajenje rastlin. Priporočljivo je uporabljati različne vrste rastlin, ki se dopolnjujejo in izboljšujejo rodovitnost grede. Na primer: fižol, koruza in buče; solata, redkvica in korenje; paradižnik, bazilika in česen.

Kaj sadimo na visoki gredi

Visoka greda je odličen način za gojenje zelenjave, zelišč, jagodičja in cvetja. Rastline se lahko posadijo neposredno v zemljo v visoki gredi ali pa uporabimo lončke za sajenje. Med najbolj priljubljenimi rastlinami za gojenje na visoki gredi so paradižnik, paprika, kumare, solata, zelišča, jagodičje in različno cvetje. S pravilno nego in vzdrževanjem lahko dobimo bogato letino in uživamo v svežih, doma pridelanih pridelkih.

Visoka greda z zelenjavo

Na visoki gredi lahko sadimo že zgodaj spomladi, saj se zemlja hitreje ogreje kot na navadnem vrtu. Prve rastline, ki jih lahko sadimo na visoki gredi so solata, redkvica, špinača, čebula, česen, grah in korenje. Po zadnji slani lahko sadimo tudi toploljubne rastline, kot so paradižnik, paprika, kumare, bučke in fižol. Jeseni lahko na visoki gredi sadimo še zimsko solato, endivijo, motovilec, radič in blitvo. Če želimo podaljšati sezono vrtnarjenja na visoki gredi, jo lahko pokrijemo s folijo ali steklom in tako ustvarimo mini rastlinjak.

Na visoki gredi lahko sadimo skoraj vse vrste vrtnin, ki jih sicer sadimo na navadnem vrtu. Pomembno je le, da upoštevamo pravila kolobarjenja in združevanja rastlin, da preprečimo izčrpavanje tal in bolezni rastlin.

Vzdrževanje in zalivanje visoke grede

Visoka greda zahteva nekaj vzdrževanja, da ohranimo zdravje in produktivnost rastlin. Pomembno je, da redno zalivamo rastline, še posebej v sušnih obdobjih, in jih gnojimo z organskimi gnojili, kot so kompost ali gnoj.

Poleg tega je treba odstraniti plevel in mrtve dele rastlin, da se prepreči širjenje bolezni in škodljivcev. Priporočljivo je tudi redno prezračevanje visoke grede, da se zmanjša vlaga in prepreči razvoj glivičnih bolezni.

Vzdrževanje in zalivanje visoke grede ni težko, če upoštevate nekaj nasvetov. Najprej morate poskrbeti, da bo vaša visoka greda dobro zaščitena pred izsuševanjem, saj se tla v njej hitreje segrevajo in izhlapevajo vodo. To lahko storite tako, da na vrh grede položite plast slame, listja, pokošene trave ali drugega organskega materiala, ki bo ohranjal vlago in preprečeval rast plevela.

Druga možnost je, da uporabite volneni filc ali volneni vložek za visoke grede, ki ga namestite med leseni okvir in polnilo grede. Tako boste zmanjšali izgubo vode skozi stene grede.

Zalivanje visoke grede je odvisno od vrste rastlin, ki jih gojite, temperature in padavin. Na splošno velja, da je bolje zalivati pogosteje in manjše količine vode, kot redko in obilno. Tako boste preprečili izpiranje hranil iz tal in nastanek razpok. Zalivajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je sonce najmanj močno. Uporabljajte deževnico ali ustaljeno vodo iz pipe, ki jo predhodno shranite v sodih ali zbiralnikih.

Vzdrževanje visoke grede vključuje tudi redno gnojenje, saj se organski material v njej sčasoma razgradi in izgubi hranilno vrednost. Gnojite vsaj dvakrat na leto: spomladi pred sajenjem ali setvijo in jeseni po pobiranju pridelka. Uporabljajte naravna gnojila, kot so kompost, koprivni čaj, zeliščni pripravki ali organska gnojila iz trgovine. Gnojila enakomerno razporedite po površini grede in jih rahlo vkopljite v zgornjo plast zemlje.

Visoka greda je torej preprosta za vzdrževanje in zalivanje, če sledite nekaj osnovnim pravilom. Tako boste lahko uživali v bogatem in zdravem pridelku na vašem balkonu, terasi ali dvorišču.

Zaključek

Visoka greda je odlična rešitev za tiste, ki želijo pridelovati zelenjavo na omejenem prostoru ali v slabih tleh. S pravilno izdelavo, sajenjem in vzdrževanjem lahko dobimo bogato letino in uživamo v svežih, doma pridelanih pridelkih. Čeprav zahteva nekaj dela in vzdrževanja, je visoka greda enostavna in učinkovita rešitev za vse, ki imajo omejen prostor ali težave z zemljo. Začnite z gradnjo vaše visoke grede danes in si zagotovite sveže pridelke kar na vašem balkonu ali terasi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja